Skansen pełen przysmaków

Jarmark Produktów Tradycyjnych

Po raz kolejny Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie gościł „Jarmark Produktów Tradycyjnych". Impreza plenerowa pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego była połączona z X edycją konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Otwarcia konkursu kulinarnego dokonał oraz jego rozstrzygnięciu przewodniczył wicemarszałek Zbyszek Zaborowski.

Podczas Jarmarku można było kupić i spróbować produktów tradycyjnych i regionalnych z naszego województwa, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis (aktualnie na liście znajduje się ich 110). Odwiedzający mogli spróbować m.in. serów kozich, fetu na wędzonce czy kiełbasy żywieckiej. Nie zabrakło stoisk z miodami, chlebem, serami oraz tradycyjnymi wędlinami. Swoje wyroby prezentowali twórcy ludowi i liczni wystawcy.

Imprezę uświetniły występy Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca „Katowice" Uniwersytetu Śląskiego, zespołów folklorystycznych z Argentyny, Białorusi i Turcji oraz śląskich kapel i kabaretów.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.

Załączniki
Wyniki konkursów kulinarnych