Ekspert Śląskich Smaków poszukiwany
Uwielbiasz gotować? Nieobce są Ci dania kuchni regionalnej? Chcesz w praktyce sprawdzić swoje kulinarne umiejętności? Rozpoczęto przyjmowanie zgłoszeń do konkursu kulinarnego VII Festiwalu „Śląskie Smaki"
Organizatorzy zapraszają zarówno gotujących amatorów i profesjonalnych kucharzy, jak i uczniów szkół gastronomicznych. Warunek jest jeden - przygotowywane potrawy muszą być związane z bogatymi tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.
Konkurs kulinarny jest główną atrakcją organizowanego już od siedmiu lat Festiwalu „Śląskie Smaki". W tym roku impreza odbędzie się wcześniej niż zazwyczaj, bo już 26 maja w Parku Śląskim. Kucharze rywalizować będą o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków, nagrodę Złotego Durszlaka i liczne nagrody rzeczowe. W konkursie mogą wziąć udział 24 drużyny podzielone na trzy kategorie. „Zapraszam gotujące rodziny, panie z kół gospodyń wiejskich, zawodowych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych, dla których w tym roku utworzyliśmy osobną kategorię konkursową. Na zgłoszenia drużyn czekamy do 30 kwietnia" - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, która jest głównym organizatorem Festiwalu.
Obok atrakcji kulinarnych - konkursu oraz pokazów kuchni poszczególnych części województwa śląskiego: częstochowskiej, zagłębiowskiej, góralskiej i górnośląskiej - na imprezie nie zabraknie występów artystycznych. Na scenie zagoszczą lokalne zespoły i kabaret o smakowitej nazwie Słoiczek Po Cukrze. Tradycyjnie na zakończenie imprezy wystąpi Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk".
VII Festiwal „Śląskie Smaki"
26 maja 2012
WPKiW, teren obok Hali Kapelusz,
początek konkursu kulinarnego o godz. 13.00.
VII Festiwal „Śląskie Smaki" jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Miasto Chorzów. Partnerem imprezy jest Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku SA.
Regulamin konkursu i karty zgłoszeniowe są dostępne na www.slaskiesmaki.pl. Zgłoszenia można przesyłać pocztą lub mailem (adresy w regulaminie).